Bitcoin Comfortabel boven $10K Dankzij een Bounce in Nasdaq 100 Futures

Op woensdag (9 september) heeft Bitcoin zich comfortabel boven het $10.000 niveau bewogen dankzij een welkome sprong in de Amerikaanse aandelenfutures.

In het bijzonder, volgens CME Group, zijn E-mini Nasdaq-100 futures (NQ), die „liquide benchmark contracten bieden om de blootstelling aan de 100 toonaangevende niet-financiële Amerikaanse large-cap bedrijven die deel uitmaken van de Nasdaq-100,“ momenteel (vanaf 12:10 UTC) op 11226,00, een stijging van 165,50 (+1,5%).

Volgens een verslag van CNBC, „de Nasdaq Composite was meer dan 10% in drie dagen van een recordhoogte, officieel het invoeren van de correctie grondgebied en „de S & Camp; P 500′s drie dagen verlies was het ergste sinds juni“.

Kristina Hooper, Invesco’s Chief Global Market Strategist, vertelde CNBC:

„Sommigen suggereren dat dit het begin is van een nieuwe dramatische uitverkoop, vergelijkbaar met de lente van 2000 toen de ‚tech bubble‘ barstte. Dat betwijfel ik ten zeerste.

„Ik denk niet zozeer aan deze route als wel aan een correctie, maar aan een spijsvertering, gezien het feit dat de Nasdaq Composite in minder dan zes maanden tijd meer dan 60% van de bodem van maart is gestegen. Al met al denk ik dat dit een gezonde periode van consolidatie is, na een dramatische aanloop.“

Zoals u kunt zien in de onderstaande grafiek van Google Finance, sloot NASDAQ-100 op donderdag (3 september) om 12.416,77 en gisteren (8 september) om 11.069,35, d.w.z. dat het 10,85% heeft verloren in de afgelopen twee handelssessies.

Source: Google Finance

Wat betreft Bitcoin, volgens CryptoCompare, handelt BTC-USD vanaf 12:27 UTC op 9 september tegen $10.183, een stijging van 1,6% in de afgelopen 24 uur:

Joe Weisenthal, de hoofdredacteur van het nieuws voor Bloomberg Digital, gaf vandaag in de Bloomberg Markets-nieuwsbrief commentaar op de verrassende mate van positieve correlatie tussen Nasdaq-100 en Bitcoin in de afgelopen twee handelssessies:

„Ik blijf me verbazen over grafieken als deze.

„Hier is een blik op Nasdaq 100 futures vs. Bitcoin Revolution in de afgelopen dagen, en zoals u kunt zien laten ze een schokkende mate van co-beweging zien.

„Beide kelderden gisteren rond 8 uur ’s morgens Oostelijke Tijd, voordat ze ’s morgens een beetje terugkaatsen en ’s middags opnieuw kelderen. Beiden maakten hun dieptepunt net iets na 4 uur ’s middags en vanaf 4 uur ’s ochtends begonnen ze allebei fatsoenlijk te stuiteren“.

Source: Bloomberg Markten Nieuwsbrief (9 september 2020)
Weisenthal ging toen verder met te zeggen:

„Een van de grote verkoopargumenten van Bitcoin is de diversificatievoordelen, maar tegenwoordig is het bijna tik-voor-tik-gewoon riskant. Het zou een wolkenbestand of Tesla kunnen zijn. Of zelfs goud…

„Je zou kunnen zeggen dat, nou ja, Bitcoin is nog steeds een ongecorrigeerd activum in het algemeen, het is alleen dat 2020 een uitzonderlijk jaar is geweest. En dat is waar. Behalve dan dat uitzonderlijke jaren precies het moment zijn waarop je daadwerkelijke diversificatie wilt. Niemand had diversificatie nodig in 2019, toen de dingen gewoon omhoog gingen.“

Er zijn nog een paar problemen met Weisenthals meest recente kritiek op Bitcoin.

Ten eerste richt hij zich op een zeer kort tijdsbestek. Ten tweede, hoewel Bitcoin sinds het begin van de COVID-19 pandemie episodische vlagen van matige positieve correlatie met Amerikaanse aandelen heeft gehad, is dat misschien niet al te verwonderlijk omdat, zoals het oude gezegde luidt, „alle correlaties gaan naar één in tijden van stress“.

Gisteren heeft de prominente macro-economist en cryptoanalist Alex Krüger uitgelegd dat we nog steeds in een stierenmarkt zitten en dat correcties op de Bitcoin-markt zoals die vorige week begon, volkomen normaal zijn en alleen nog met risicobeheersing moeten worden uitgevoerd:

Hij ging verder met te zeggen:

Krüger gelooft dat de korte tot middellange termijn macro drivers voor Bitcoin zijn:

  • current: uitverkoop in aandelen (geleid door een sector rotatie out tech); teleurstelling in Fed Chair Powell’s recente toespraak; en de toenemende kans dat er een harde Brexit komt, die het Britse Pond (en mogelijk de Euro) zou verzwakken en de Amerikaanse dollar (zoals gemeten door de Amerikaanse dollar index)
  • Aanstaande: de tweedaagse FOMC-vergadering, die op 15 en 16 september wordt gehouden; het fiscale stimuleringspakket dat door het Amerikaanse Congres wordt besproken; de heropening van de Amerikaanse economie; en de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

Eerder vandaag bood de populaire Nederlandse cryptoanalist/handelaar Michael van de Poppe deze technische analyse van de recente prijsactie van Bitcoin aan: